Aşure MALZEMELERİ
yarım kilo aşurelik buğday ( akşamdan ayıklayıp,yıkayıp ıslayalım)
1 Su bardağı nohut (akşamdan ıslayalım)
yarı kilo şeker(şekeri tadına bakarak ilave edin istege göre tatlı veya normal tada bakarak ilave edin)
1 Su bardağı doğranmış kayısı
1 Su bardağı doğranmış incir
1 Su bardağı üzüm
1 Paket çam fıstığı
1 portakal kabuğu (küçük doğranmış veya rendelenmiş)
1 Elma (küçük doğranmış)
4 Tane karanfil
ÜZERİNE
200 Gr. fındık
200 Gr. fıstık
200 Gr. ceviz
1 Tane nar
tarçın
YAPILIŞI
Öncelikle buğdayı yıkayalım bir tencereye veya düdüklüye koyalım üzerine su koyup 15 dakika kaynatalım ağzı kapalı 1 saat beklesin. Şimdi ayrı tencerelerde nohudu haşlayalım, nohutun suyunu süzelim üste çıkan kabuklarını alalım beklesin.
buğdaylarımız şişti ve açıldı şimdi aşure kaynatacağımız tencereye koyalım bugdayın suyunu suzmeyelim bol suda haşlayalım sonra bu su ona kıvam katacak
.Buğdaylar kaynayınca içine sıcak sudan geçirdiğimiz kayısı, üzüm,nohuttuda katıp 1 saate yakın kaynasın. elmayı ve portakal kabuğunu, çam fıstığı ilave edelim.Suyunu kontrol edelim azsa ilave edelim aşure kaynadıkça suyunu çekeçegi için kıvamını biraz suyu bol tutalım.Şekeri ilave edelim butun hepsinin tadı birbirine geçtikçe tat guzelleşiyor
Aşureyi aralıklı karıştırın dibine tutmasın.poratakal eger rendeleyerek kullanırsanız aşure rengi daha guzel oluyor eger kup kup dograrsanız minik minik olsun
karanfil leri ilave edelim
Aşure sıcakken şekeri tam anlaşılmıyabilir sogdukça seker tadı biraz daha çıkar
Aşuremiz pişti servis tabaklarına koyup üzerlerine fındık, fıstık, ceviz, tarçın, narla v.s. süsleyelim.
çok güzel olmuş elinize sağlık.